__MALANYET, de Pere Audí Ferrer, la novetat d’aquesta tardor!!


Ens complau cosa de no dir (que deia aquell) publicar aquesta entrada al nostre bloc.

El nostre soci Pere Audí, sinyor mestre de Marçà, acaba de veure a les llibreries el seu primer llibre de ficció. La Història en majúscula que ens ha anat descobrint amb els seus llibres anteriors, aquí esdevé un reguitzell de petites històries a mig camí de la realitat ficcionada o la ficció realista, que ens ajuden a completar aquell mosaic que va ser el nostre passat no tant llunyà, el nostre paisatge quotidià d’una part important del segle passat.

Un llibre ric, amb un aportada que li fa honor, dibuixada per la Núria Estapé, secretària del centre i companya del Pere… Vaja, que tot queda a casa…

I de que`va el llibre?

“El Malanyet no és una novel·la històrica: no hi ha un heroi, ni una heroïna, ni un misteri a desvetllar, ni un malvat que vol impedir que l’heroi o l’heroïna desvetllin el misteri o el desvetllin abans que ell. De fet, probablement no és ni una novel·la. No. En tot cas, el Malanyet (nom d’un barri de Falset) és història feta relat. Perquè l’autor parteix de fets reals, majoritàriament quotidians, protagonitzats per persones reals; fets reals i persones reals d’aquells i d’aquelles que no surten als llibres d’història. Fets i persones que ha descobert investigant principalment en hemeroteques, buscant la notícia petita, sense transcendència, i també mitjançant entrevistes a persones que els conegueren, els fets i els protagonistes, més o menys de prop.

I a partir del que va trobar ha bastit un relat també intranscendent, potser, però un relat ple de vida. Pel Malanyet desfilen des del carlí a l’anarquista, des del capellà de poble al republicà laic, des de la minyona a la senyora, des de la prostituta a la velleta missaire, des del lligaire al lerrouxista, des de la Guàrdia Civil al Sindicat Únic. I a través de la mirada de cadascun, descobrim com era la societat rural prioratina ara fa uns cent anys. I, en la mesura que la situació no era gaire diferent a altres llocs, descobrim com es vivia ara fa uns cent anys. Descobrim un món fet de grans riqueses i profundes misèries.

I, tanmateix, l’autor ha volgut defugir del dramatisme del moment per elaborar un relat que ens dibuixa una rialla a la boca i ens permet anar a dormir ben relaxats després d’haver-ne llegit un capítol.”

El llibre el presentarem el dia 3 d’octubre a Barcelona, a la llibreria ALIBRI,  en farem difusió com cal,  de moment, però,  reserveu-vos la data.

Després del vermar, al Priorat com toca i pertoca!

COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

// Comentaris (0)

Els comentaris estan tancats.

Facebook


Twitter