Roig, Teresa

Teresa Roig (Igualada, 1975) escriptora.

Retrat fet per Sara Bailac

La dona de verd xarrupa amb cura una punteta de vi negre mentre passa les pàgines a la dosi mínima de paper que necessita per crear. Perquè ser una dona 2.0 no és incompatible amb utilitzar encara el bolígraf i fer-li vestits a mida a la llibreta. El disc dur de la Teresa emmagatzema la passió pel cinema, per la literatura, trossos de cançons i de citacions desats com retalls de diari als calaixos de la memòria interna. Potser per tantes hores de convivència, la Teresa té un trosset ben viu de Lola Pons, que treu el cap a estones per riure’s del món.

Potser és l’admiració per les dones que donen vida (la coneixem acompanyada pel Pau, que no és un més dels seus personatges) allò que fa que tothom sigui comprensiu si es cansa o es queixa. Però no fa ni una cosa ni l’altra, ni tan sols quan aquest únic revolt del Priorat que no acaba es posa tossut. Llibreta en mà es deixa guiar per una vena exploradora que la porta a espiar per les escletxes, a anotar minuciosament totes les paraules estranyes que sent o a analitzar fins a l’últim píxel d’una fotografia a la recerca de noves històries per imaginar, per caçar, per explicar.

COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

Entrades del diccionari

acústic –a
adj

Acustic

1. Vi amb DO Montsant, existent en negre del 2009 o blanc del 2010 criances, producte del celler que porta el mateix nom i que es caracteritza per reivindicar la viticultura tradicional, fugint de l’intervencionisme tecnològic per permetre que les vinyes expressin lliurement les pròpies qualitats de forma innata.

2. Característica implícita en el cant improvisat de L’estaca, gentilesa d’uns espontanis transeünts pels carrers de Porrera, en veure passar el seu cantautor.

allioli
m

Substantiu masculí que acompanya les fideuades o la carn a la brasa i que s’utilitza també per guarnir frases fetes del tipus: Això és psicològic, com l’allioli; si penses que es talla, es talla.

antocians
m pl

1. Éssers pertanyents a la nebulosa d’Antocianina, a qui els agrada molt el vi, i que només els enòlegs experts saben reconèixer.

2. Persones d’avançada edat —altrament dits ancians— que porten per nom de pila Anton.

auró
m

1. Gènere d’arbres caducifolis de la família de les aceràcies (Acer sp), de flors verdoses agrupades en ramells i de fruits en disàmara. [GDLC]

2. El nebot de la Roser Vernet, mestressa i amfitriona de la casa rural El Perxe, sòcia fundadora del Centre Quim Soler i organitzadora del Priorat en persona.

3. Amb t, el protagonista no humà del film de terror aquàtic més conegut dels anys setanta.

balma
f

1. Roca que sobresurt d’un pendent muntanyós i que forma una cavitat al dessota, no gaire pregona, en la qual penetra la claror, altrament anomenada bauma.

2. En plural, carrer de Barcelona que porta el primer cognom d’un conegut teòleg català, pronunciat amb un dialecte barceloní d’allò més accentuat.

bancal
m

1. Tros de terra plana conreada, limitada per rases, rengles d’arbres o marges. [GDLC]

2. Que no és coster.

COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR