el vi i … el “manga”


(article que havia de sortir al darrer número de la  revista Cupatges)

Manga i vi: Les Gouttes de Dieu (Kami no Shizuku)

Tothom sap que hi ha molts llibres i tractats sobre viticultura i enologia. També el món de la ficció ha trobat la inspiració en terroirs, vins, enòlegs i vinyes. El gènere negre té, per exemple, Jean-Pierre Alaux i el seu detectiu sibarita Benjamín Cooker, mentre que pel·lícules com Entre Copas, Un buen año i Sangre y vino, entre altres, també tenen el món del vi com a leitmotiv… Fa anys que això passa, tot i que allò que pugui sobtar-nos més és que fins i tot el còmic manga hagi convertit el vi en un fenòmen de masses en països com Corea o el Japó.

És el cas de Les Gouttes de Dieu (Glénat, 2004), una obra on hi descobrim una història on es barreja el vi i el manga, de la mà del prestigiós autor japonés de manga Tadashi Agi, i el dibuixant Shu Okimoto.

Aquest Seinen manga –que en data d’avui consta de 27 volums- narra les aventures d’un jove que descobreix el món del vi i de la vinya francesa.

Tot comença amb la mort del prestigiós enòleg Yutaka Kanzani. El seu excepcional celler serà heretat per aquell dels seus dos fills que en sigui mereixedor. Els dos candidats són Shizuku, el protagonista, i Tomine, un reconegut catador de vins i crític gastronòmic (adoptat misteriosament abans de morir pel seu pare). Hauran de demostrar a l’advocada del pare que són dignes de “Les Gouttes de dieu”, la col.lecció dels millors vins del món, per la qual cosa hauran de resoldre 12 enigmes relacionats amb aquests vins sublims. Una recerca del tresor en forma de thriller que enfrontarà aquests dos germans de caràcters oposats. Una trama que porta el lector a descobrir l’univers del vi, el seu llenguatge, les seves particularitats i tradicions.

Segons Tadeshi Agi, al Japó, Corea del sud, però també a Taiwan, aquest manga ha despertat passió pel món del vi. Al continent asiàtic, per norma general, els vins europeus són considerats sofisticats, reservats a les elits. A Les Gouttes, els joves descobreixen el vi com una beguda que inspira i fa imaginar, i despareix aquesta imatge de producte elitista.

Acció, aventura, intriga i sensualitat. Una manera lúdica i eficaç d’apropar els joves al món del vi. Més d’un milió de còpies venudes a Corea del Sud, han encoratjat els lectors a visitar vinateries amb el manga sota el braç. Només cal dir que un dels vins descrits en una dels volums va vendre 20.000 ampolles en un sol dia, al Japó.

El manga de moment només es pot llegir, a banda de la versió original, en francès i anglès. A França està editat per Glénat i als EUA per Vertical. Per quan una edició en català?

Montse Bartolomé Rey

COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

// Comentaris (0)

Els comentaris estan tancats.

Facebook


Twitter