Dia 2 2009 // El Molar – Bellmunt – Marçà – Gratallops – Falset – El Molar

// Punts d'interès
// Fotografies


_
Bellmunt del Priorat: les Mines de Plom. Fa fred al defora. El Pere Rofes ens espera.

Després d’assistir al passi del documental sobre les mines (amb testimonis d’antics miners), uns quants hi baixarem.

Ara tot ben il·luminat i amb accessibilitat prou confortable. Que diferent una visita guiada, vacacional-turística, d’una jornada de treball humà, d’uns miners entaforats en la pregonesa de la foscor, que foradaven la terra, amb llum de carbur, resseguint les vetes del mineral preuat!

Marçà. El Pere Rofes ens porta fins a la Miloquera. Panoràmica oberta a totes bandes. La Roca la Mola, Llaberia, Tivissa, obertures cap a les Terres de l’Ebre... La terra tardoral, color de vi que ens arriba, a la mirada, treballada i ja veremada. I el Montsant més enllà!

Ens presenten aquí, a La Miloquera, el Centre d’Interpretació de la Tortuga Mediterrània.

I el Pere Rofes ens endinsa en la casa i estances de l’escultor Marçà-Giné (1918-2007), en fase de rehabilitació. El foc, la cuina, els forns... parets esquinçades amb frases gargotades amb carbó ben negre. Homenot del Priorat.

Hem visitat, ja al poble, el Museu Lula Pérez/Marçà-Giné. El Crist Avergonyit ens colpeix, fiblada a l’ànima.

Pere Rofes obsequia els escriptors amb una silueta de ferro, un home clavat de peus a la comarca, amb una mà al cor on l’amor esclata, i l’altra al cap, seu del seny, o potser, diu algú, tapant-se la mirada que no pot acceptar un paisatge que ens amenaça amb molins gens quixotescos.

A Gratallops, a les vinyes de la Sílvia Puig, on Homer reviu amb els seus vins d’Ithaca: Odysseus, Akyles i Penélope. Herois mítics i tasca heroica la de fer brollar uns raïms i un suc exquisit d’una terra on la llicorella se’ns presenta amb tota la seva fragilitat i eixutesa.

Quan som al celler, ens sedueix amb el seu entusiasme i les seves explicacions, mentre tastem el suc del raïm en diversos estadis d’elaboració i criança.[ramon bargalló-cronista]

COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR