Dia 3 2009 // El Molar – Cabacés – La Vilella Baixa – La Vilella Alta – El Molar

// Punts d'interès
// Fotografies


_
Avui, cap al país de l’oli i cap al Montsant occidental. A Cabacés, ja ens esperen al Molí de l’oli del Ferran Miró, que ens explica les interioritats de l’oli i els enganys de certs mercats. Dalt de tres 4x4 ens endinsem cap al Montsant, a Cavaloca, nom d’etimologia misteriosa que dóna nom a l’oli que ens regalen per amanir el pa de demà. El Ferran encomana passió i aprofita per demanar als escriptors que ens facin de tornaveus al món sencer.

Mas Roger ens apareix com un oasi de verdor i aigua, amb el toc difícil de qualificar de les rajoles i els afegits que aquí i allà et capten la mirada. Com aquella inscripció que ara ens fa riure...

Pila Bautismal d’el Kabasès, que l’any 1936 profanaren els fanàtics d’els disolvents liberalismes d’importació

I a la Vilella Baixa veiem, en la façana d’alguna casa enfilada, la mà dels càtars...

A la tarda, lo Cateri ens mostrarà els marges per la banda de darrere, els decorats i les tramoies. El reble, fet de milers de pedres i pedretes, que són les que fan possible que l’espectacle del marge vist de cara sigui un petit miracle d’equilibri i harmonia. I el músic que també és, ens ensenya debades a fer sonar les canyes que atrauran els moixons innocents.

L’olivera de la Vilella Alta ens contempla mentre la contemplem. S’acaba el periple amb els adalils, demà tothom tornarà cap a casa seua, cap a la vida de cada dia.

COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR