Un juny de PePs amunt i avall


MALLORCA

Primer cap de setmana de juny. La Fundació Mallorca literària enceta les activitats que cada any a la primavera s’organitzen per tot l’illa. Entre recitals, presentacions i maridatges diversos, dissabte dia 5, a la casa de cultura de Santanyí s’organitza una taula rodona per parlar de literatura i paisatge dos conceptes que sempre han anat de bracet al llarg de la vida i que avui sovint són presents en debats i fòrums diversos. Potser perquè en certs àmbits l’un i l’altre estan de moda, si és que ho podem dir així…

La taula pretén posar en contacte mirades diferents sobre el binomi i intercanviar si s’escau, punts de vista i mirades.

L’arrencada precisament es fa amb la presentació del projecte del Priorat en Persona, com a iniciativa que vincula aquests dos conceptes de manera singular posant al centre les persones i en certa manera una cocreació que, a través dels autors convidats, transcriurà l’experiència viscuda entre els convidats i els amfitrions, els adalils, durant l’estada al Priorat dels 6 autors que a cada edició ens visiten.

La segona intervenció ens comparteix l’experiència de la mirada dels viatgers que, provinents de territoris en procés avançat d’industrialització i de canvi de model de vida, cada cop més urbà, cerquen llocs encara amb una presència majoritària de natura amable. La tercera tractarà de la relació entre el paisatge i la literatura oral o vinculada amb els imaginaris dels lloc si la seua toponímia.

La cloenda de l’acte va ser la presentació del llibre de la selecció dels deu anys del Priorat en Persona, editat per Vibop, i va anar a càrrec de Sebastià Perelló, que va glossar tant el projecte com les seues múltiples lectures. Tot acomboiat per l’altre autor mallorquí participant del Priorat en Persona, el poeta i editor Pau Vadell.

→ TEXT Priorat en Persona per Sebastià Perelló 

 

SOLSONÈS

Segon cap de setmana de juny. De Mallorca saltem al Solsonès. Hi anem per presentar el Priorat en Persona, el llibre i el projecte, aquest cop de la mà de l’escriptor Raül Garrigasait, que ens fa d’amfitrió, i de la poeta Maria Callís Cabrera. També hi són l’adalil més gran i la més jove dels que fins ara han passat pel PeP. És diumenge dia 13 i el lloc ens acull amb frescor i calma. El claustre del Santuari del Miracle és un bon indret on parlar de literatura, persones, llocs, mirades i paisatges.

El Raül explica la impressió de veure des de l’ermita Sant Pau un horitzó nocturn ple de llumetes roges dels aerogeneradors de la Terra Alta; la Maria llegeix un fragment de la seva entrada Montsant/Montseny; la Júlia ens explica com l’experiència de passar de ser estudiant, que va rebre els escriptors de la primera edició, a ser adalil de la 5a, li ha fet canviar la manera de mirar el seu paisatge i  la Montserrat diu que el Priorat en Persona és una manera de fer coses en positiu per la comarca….

Les veus se complementen i van sortint les idees. Es dibuixa el Priorat en Persona com un projecte que centra l’atenció en les persones, en el que es miren i s’escriuen els llocs, que ensenya a relacionar-nos-hi.

A l’acabar passem al vermut. Lo vi és del Priorat i el menjar el posen la gent de Territori de masies, una cooperativa que treballa per donar a conèixer i posar en valor el paisatge del Baix Solsonès i les maneres de fer que se’n deriven.

→ TEXT Priorat en persona per Júlia Viejobueno

COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

// Comentaris (0)

Els comentaris estan tancats.

Facebook


Twitter