Diccionari

A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z · 0 / 9
arbequina
f

arbequina

Varietat d’oliva més extensa al nostre territori, amb més renom i coneguda.

Violeta, verda i ben lluenta, l’arbequina és un fruit que deixa empremta al Priorat, i adquireix personalitat pròpia i ben remarcada.

Engalanant les oliveres del terreny, resistint els canvis abruptes de temperatura, s’obté un fruit tan qualificat que, amb el pas del temps i el treball dedicat, es va fent lloc en una comarca on el vi n’és la referència més coneguda. Fins al punt d’obtenir una denominació d’origen, que certifica la naturalitat del producte.

Les característiques geològiques, terrenys calcaris, llicorelles i granítics, fan que també es puguin conrear altres varietats (farga, rojal, morrut i sevillenca) però en petites quantitats que ni de bon tros li treuen el paper protagonista a la reina de les olives: l’arbequina.

A les faldes del Montsant vàrem apreciar unes oliveres i no va ser des de la llunyania, les vàrem tocar, olorar, i gaudint de la narració del sistema emprat, el de l’agricultura ecològica, s’obté com a resultat l’oli Cavaloca, format per arbequina i rogenc.

Després de tastar-lo em quedo amb un gust aromàtic, essències vegetals, testimoniatge afruitat que concedeix la possibilitat de participar-hi a tots els sentits.

Un tresor resultat d’un compromís, d’un esforç i d’unes creences unides per aconseguir un producte final, projectat a l’èxit.

Percebre les impassibles connotacions
d’un suc d’oliva ben daurat
com a ornament immutable,
m’enllustra el paladar
que he aconseguit ensinistrar.
Ruixaria tot allò que pogués ser ingesta
per enaltir les vivències comunes
i plaure perseverant
allò que el pas del temps fa obviar.

[ESC] [2009-2010]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR