Diccionari

A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z · 0 / 9
vi
m

Intens i d’un roig sang brillant que tot ho envelluta, que tot ho calma, que tot ho esborra i tenyeix de passió, que tot ho mostra en les seues textures i aromes, aquest vi sadolla els sentits. Compacte per una terra que, coberta de llicorella, concentra l’essència d’un món. Profund per un sol que acarona i il·lumina ceps, serres i persones. Madur perquè en cada carroll de raïm s’hi concentra una tradició d’esforç i de lluita, de terres i de cellers que agermanen i fan cooperar, i de passió per seguir sense defallir. Fort i amb grau, acarona els paladars i entumeix les tristors mentre reforça la bondat d’un món que, malgrat ser xic i acotat per serres, sobrepassa els seus propis límits.

[TIC] [2019-2020]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR
vi
m

Beguda natural que s’obté de la fermentació alcohòlica total o parcial de most de raïm sa i madur.

 

Les vinyes del Priorat
amb llicorella i arenes
han arrelat.
Si pageses i pagesos
bé les han cuidat
fan raïm de qualitat.
Aquests raïms,
transformats a la bodega:
primer en most, després en vi.
Aquest vi,
en botes es posarà
per poder envellir
i embotellar.
A la taula, destapar,
a la copa, mirar, fer-lo voltar,
olorar, decantar i fer-lo plorar,
al paladar i gustar.

Poema d’en Pere Rofes, artista del ferro i poeta prolífic

[ERP] [2017-2018]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR
vi
m

Els noms del vi. Els bòtils del vi Els colors del vi. Les olors del vi. Les formes del vi. El cau del vi. La vida íntima del vi i el coneixement ínfim que en tenc. La gramàtica i la sintaxi a disposició de l’exageració i l’eufemisme. Adjectius inversemblants per vins inopinats. Nassos de seda que calibren sensacions i emocions. Descripcions i elucubracions entorn una taula, una copa cristal·lina. Notes preses: «Montsant, geologia, climatologia, projecte de relació amb el territori, diverses pedres que afecten el vi, diversitat brutal, diversitat de sabors, vi de tros, relació íntima entre el pagès i el seu espai». I la cal·ligrafia és insuficient per captar el torrent que surt amb tanta naturalitat de la boca de na Claustre, que parla i no atura i que evita dos adjectius: bo i dolent. No hi caben aquests mots tan reduccionistes en l’univers del vi. Això també ho aprenc en aquest viatge. Sí que hi cap allò més subjectiu, més ximple, més acientífic: m’agrada i no m’agrada. Mentre va obrint bòtils ens demana que fem un exercici de memòria. Deu ser això, el vi: memòria ancestral. Què ens recorda el vi que estem bevent? On ens du? Als dies d’estiu de platja i barca? Als hiverns crus de l’illa, de caminada per la marina per cercar esclata-sangs, de sobrassada torrada al camp? A un vespre a París? A una matinada a Ventimiglia? On em du aquest glop que assaboresc i faig anar i venir dins la boca per esprémer-ne tots els records. Proust no ha vingut al Molar. Prenc més notes que demà no sabré desxifrar: «420, blau: 450, vermell, 620, groc. Longitud d’ona. Llevats que donen gustos diferents. Àcid tartàric». El vi és tot això i és una taula parada amb estovalles de fil i una sopera de porcellana i una conversa que vola enfora del Perxe, que intueix demà, que insinua 155, que vol fugir dels tòpics: vi i escriptors i la nit per davant i un pati per sortir a fumar en una nit que és el projecte de l’endemà.

[ECB] [2017-2018]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR
vi
m

Si som d’alguna cosa, som del vi. Fins i tot ho som els que tenim el paladar de suro. Ho miris com ho miris, el vi és el camí més directe cap als déus i cap a un mateix. Ens preserva de l’autoajuda i dels altres, que, com és sabut, són l’infern.

[JCR] [2015-2016]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR
vi
m

Cada glop de bon vi ha de ser assaborit com si fóra l’últim abans de l’execució.

[MBM] [2011-2012]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR
vi
m

1. Alguna cosa ha de tenir si Jesucrist va triar-lo com a metàfora de la seva Puríssima Sang.

2. 20 % d’instint, 20 % de fe i 60 % de perseverança.

3. 6 (sis) segons la numeració romana. Nombre perfecte, divisor harmònic i altament compost. Com el vi.

4.
Beses llavis de vidre i llavors notes
com la boca s’omple de vells sorolls.
Dins l’obscuritat repten els coscolls
i desfibril·len membranes ignotes

per galeries de mines remotes
o estómac de cetaci on dancen, folls,
esborranys d’arbres, pedres i matolls,
metamorfosant paraules en gotes.

Fressa d’animaló que mou les potes
o aleteig fugaç vora els aiguamolls.
Així ragen ara els sons, a borbolls,
com oracions a les boques devotes
mentre travessen la pell verjurada
del paladar que no calla ni bada.

5. Escurça el dia i allarga la nit. Estira la llengua dels tímids. Inflama la imaginació. Eixampla cavitats toràciques i dilata vasos i versos sanguinis. Obre horitzons desconeguts. T’espera amb la fidelitat d’un llibre. Etcètera.

[OPF] [2009-2010]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR