Diccionari [2013-2014]

A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z · 0 / 9

1, 4, 7, pica paret

 

[Cançó pop.] Cançó infantil prioratina que acompanya el joc del mateix nom. En aquest joc, un nen s’ha d’enfilar dalt d’una pila de caixes buides de vi i mirar per la finestra horitzontal que queda just a sobre. Mentre observa com, dins del celler, les màquines treballen a tothora per premsar el raïm, els altres nens s’han d’acostar a la paret i tocar-li l’esquena, però s’han d’aturar del tot quan el nen que para deixa de cantar la cançó i es gira. Si en veu cap que s’estava movent, el pot eliminar. No cal dir que el joc es presta a tot tipus de trampes. La variant numèrica de la comarca (on el 4 i el 7 substitueixen els canònics i estandarditzats 2 i 3) és deguda al caràcter personalíssim dels nens i nenes nascuts en aquesta terra, que de cap manera volen deixar-se imposar una cosa tan vulgar i simple com la sèrie numèrica 1, 2, 3. Una altra cosa és que, per il·lustrar aquesta entrada, haguem topat amb l’inquietant «accesorio» que acompanya el «4». Per què és més accessori el 4 que l’1 i que el 7? Vet aquí un bon misteri per esbrinar.

[MES]

[MES] [2013-2014]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

a

a

[MAE] [2013-2014]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

abecedari

Abecedari

[MAE] [2013-2014]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

abellerol

m

Ocell migrador molt vistós, clapat de blau, groc, vermell i groc. És insectívor i es cruspeix les abelles com qui beu a galet. A Catalunya és una espècie protegida. També ho són les abelles, fonamentals per a la pol·linització. En Mateu Nogués és apicultor i, quan parla de l’abellerol, reprimeix l’instint abellerolicida i fa cara de resignació.

[RSS] [2013-2014]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

abellerol

m

Els abellerols van remuntar els corrents d’aire primers i per sobre de llicorelles i abismals ermites envoltades d’enormes carreus prehistòrics, tot dient-nos una veritat petita com un didal de cosir o un escapulari d’anar a missa. Després es van apropar a les arnes amb les seves sotanes litúrgiques verdes grogues roges blanques, que la nit en va tenir enveja. Era quan les abelles dansaven monòdicament, explicant l’estructura de l’univers a les tot just nascudes i també a l’ombra d’un bruc que festejava amb la lluna.

[DMA] [2013-2014]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

abellot

m [var. abegot, bagot, begot]

«Ma questo è più che umano, è il privilegio

di chi sostiene il mondo senza conoscerlo»

                       Eugenio Montale

No pot llevar-se, sembla impossible, però ho fa. S’empassa una càpsula que el prospecte glorifica com un equivalent energètic de la mel, l’apitoxina, el pròpolis, la gelea... Déu! Obre els ulls en un silenci tan hermètic i estrany que despertaria un ramat d’elefants. El silenci de la musculatura. Anit va engolir ‘garnatxa mítica’, cabuda, un mite de vi revellit durant mesos al magatzem del supermercat, i això ho podria explicar gairebé tot. Anestèsia a una sola veu. Com havia previst fa mesos, avui fugirà de l’arna. Quim Soler l’ha convidat. Boccato di cardinali. S’afigura què en diran al gueto que abandona, a l’íntim rusc dels abandonaments: «Va patir, pobre, la síndrome del desabellament». Així és fàcil. No calen més arguments: no taca mans. Dins del cotxe, càpsula en la càpsula, s’avança al vol, zumzeja, s’aigualeix en el flux a venir: bancals de vinya, marges ennuvolats, de pedra seca, que besen a Déu amb un dolor sublim. Fa uns dies, un llibre per fi l’havia convençut: segles enrere, els monjos de l’Scala Dei, de tan sacrílegs, eren sagrats: sabien levitar bancals amunt i envolar-se com àngels, com pensaments del cel. Pel vi oraven, gràcies al vi. Apitoxina, pròpolis, gelea... Vi. Potser aquesta ha de ser, natura ençà, càpsules enllà, una mena de missió. Ingenu abellot...

[JPM] [2013-2014]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR