Diccionari [2017-2018]

A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z · 0 / 9

agermanar

v tr

Fer esdevenir germans, fer estimar-se com a tals, especialment en sentit místic. Unir, mancomunar. Quan dos pobles o més s’agermanen, adquireixen un compromís gairebé familiar, compartint sentiments, activitats, objectius comuns.

Porrera ja s’havia agermanat amb Porreres, Mallorca. A la Festa Major de l’11 de novembre de 2017, Sant Francesc d’Assís, Porrera i Verges s’agermanen. I en aquest agermanament hi té tot a veure Lluís Llach. El pare del cantautor és de Verges i la mare és de Porrera. En Lluís ha fet la revolució social del vi, la repercussió del renom i la redescoberta del Priorat, amb botelles de bons preus que arriben als pagesos, la capitalització del món agrari i una perspectiva d’èxit.

[ERP] [2017-2018]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

aixafapapers

m

En una casa de Poboleda, un home té un cap de Lenin a la taula del seu estudi. És un petit cap perfectament rodó sobre una plataforma quadrada. La primera utilitat coneguda de l’utensili és la d’aixafar papers.

[ABP] [2017-2018]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

alfabet

m

Alfabet que t’esquiva i no es deixa dominar per uns mots que intentaràs festius perquè t’han convidat a una trobada d’escriptors. Ets al Priorat. La primera nit en aquesta habitació. Fins ara només has vist bon rotllo. De baix pugen veus que no identifiques. Alguns companys han sortit al pati a fumar. Escriuràs aquests tres dies. Escriuràs les persones i l’entorn. I escriuràs el què intuiràs. Ets al Priorat. Deixa’t amerar per allò imperceptible que és el que t’enduràs a casa, penses.

[ECB] [2017-2018]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

bitàcola

f

B de bitàcola d’un dia estrany. D’inici. De canvi. De sensacions que són llàgrimes als ulls i el cor estret. De l’alè que no t’acaba de pujar. B de Burjassot. De vistes amples i obertes. Ara veus el cementeri on jeu Estellés i veus la mar, però albires el Montsant, que comença per M però escrius V del viatge que ara començaràs, amb un altre gir de guió en una vida que volies estable.

[ECB] [2017-2018]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

calidoscopi vegetal

m

El Priorat és un paisatge humà, on els homes han interaccionat d’una manera intensa i secular amb totes aquelles valls. És fruit de l’abancalament per als ceps, del pas de la rella per a les oliveres o els avellaners, de la lenta perseverança de les hores, dels jornals. Ací i allà queden petits rodals sense returar, redossos salvatges, fent d’aquell paisatge una mena de calidoscopi vegetal, amb els brucs, els lligaboscs, els arítjols, les jolivardes, els pins blancs i tantes altres plantes donant un sabor diferent a la mirada. De colp apareix una caseta, amb la seua bassa, i el seu rodal d’horta, amb les tomaques i els fesols encanyats. Aquell humil cultiu contrasta amb alguns aparatosos cellers, que anuncien sumptuoses cates de vi als visitants, i on s’hi fan realitat moltes extravagàncies arquitectòniques. Aquestes instal·lacions envelleixen malament, i al poc són un vertader nyap per al paisatge, del tot irreparable. Cosa que mai no s’esdevé amb una construcció tradicional, de parets emblanquinades, de teulada vella a dues aigües. I amb un parell de xiprers a cada banda, com a mostra de vera hospitalitat.

[MDR] [2017-2018]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR

càmera de Laura, la

Laura alça acta de tot amb la seua càmera. Ens grava allà on anem, corre al davant de nosaltres, s’agenolla per agafar la millor perspectiva, busca el lloc més rocambolesc i cap allà s’enfila, buscant una presa especial. De seguida és, junt amb Roser, una ànima del grup: Roser mena la colla d’escriptors, amb les seues onomatopeies d’ordre assajades i ben efectives, i Laura fa recull de tot allò, per l’objectiu de la seua càmera. Ens demana que caminem com si no estiguera, però a mi em resulta del tot impossible no fer una mica el pallasso quan passe pel seu davant. Haig de fer un saltet, o caminar d’una manera aparatosa, o somriure a la càmera... Laura protesta, però no s’enfada massa. I tot contribueix a tornar aquells dies més intensos, a reforçar els lligams entre nosaltres i a fer-nos el Priorat si més no més entranyable. Seriosament, gràcies Laura!

[MDR] [2017-2018]
COMPARTIR COMPARTIR COMPARTIR