1. Adjectiu que forma molts topònims al Priorat: coll Roig, Collroig, Colls Rojos, Cova Roja, Mas del Roig, Masroig, Pena Roja, Puig Roig, Rogerals, Rovellosa, Sarroges, Torroja...
2. Color de la roca i la terra en força indrets del Priorat. Gresos rojos, en diuen els científics. El roig mineral, així que arriba la tardor, s’enfila per la sàvia dels ceps i els tenyeix les fulles amb uns matisos rogencs únics al món. El mateix els succeeix als rovellons, fins al punt que hi ha qui diu que es va menjar un tros d’amanita moscaria pensant-se que era un vedra (rovelló al punt).
Nom de color alternatiu que sempre cal tenir present quan es vol prescindir de l’estandarditzat vermell i es necessita parlar d’algun esclat de passió. Quan algú esdevé «roig» o alguna cosa es qualifica de «roja» no s’està parlant només d’un color, sinó més aviat de tot el que envolta aquest color i hi ha viscut sempre més o menys als marges. La terra del Priorat és roja, i tenyeix de roig tot allò que s’hi acosta, o tot aquell que la trepitja.