Des de Capçanes és una línia recta, recta i directa. «En set hores pots arribar a Madrid», ens diuen. Però Madrid què és, si parteixes d’aquí? Un miratge, una alternativa o un malson? M’imagino set hores de llibertat a un no-lloc, com pot arribar a ser el vagó d’un tren. Set hores per devorar llibres, per projectar somnis a la finestra mig bruta del tren, per deixar-se robar els ulls pel paisatge que passa i desfila sense aturall. Jo també voldria anar a Madrid en línia recta, però, en arribar, tot d’una pujaria al tren de tornada cap a Capçanes. Un dia de llibertat fora de l’espai, per retornar, finalment, a «lo mig del món».
No queda clar si ve de Madrid i va a Barcelona o a l’inrevés, tampoc si a la parada s’hi atura perquè els viatgers s’hi enfilin o perquè en baixin, tot i que, ben mirat, la majoria de vegades passa de llarg. Tanmateix les vies hi són, i els horaris es poden consultar.
Lo tren salvatge que et diu que va tard, però el sents arribar puntual. Darrere les marjades xiula. Llisca amb alegria. Avisa els locals que comencin a travessar la via, que surtin de l’ombra santa de l’estació. Potser el paisatge l’atreu més que el de les ibèries. Lo tren ha fet d’hospital en moments decisius i ara fa de càstig llarg dels madrilenys o catalans humils que volen comunicar-se i travessen el país fent diagonal pel Priorat. Tal vegada és una excursió gratuïta per la ruta del vi: vinya, marjal, arbre, vinya, ginestera, vinya, tractor, vinya, vinya a cops de «tu-tup, tu-tup, tu-tup».