Priorat en persona

Ignasi Mora

Edició 2009-2010
Ignasi Mora

Ignasi Mora (Gandia, 1952) és escriptor. Exerceix el periodisme des del 1970, tant l’escrit com el televisiu (ha estat director de Gandia Televisió). Com a novel·lista, ha publicat Finale, Les veus de la família, Mela, Maig i Ulisses II (Premi Mallorca 2007 i traduïda a l’anglès). A més a més, ha publicat les narracions Les veus de la ciutat i Un corrent interminable, així com llibres de cuina, viatges, entrevistes, etc.

http://www.escriptors.com/autors/morai/

Retrat fer per Òscar Palazón Ferré

Filòsof, escriptor i periodista de barba barroca i prosa esmolada. Com a bon narrador, sent veus de tot tipus —de la família, de la ciutat— i les transcriu als seus llibres. L’època de l’any que més li agrada és la primavera, cap allà al maig, encara que és capaç d’escriure sobre les quatre estacions sense cap mela de dificultat. Conversador totterreny, s’adapta a qualsevol tema, des dels fideus fins a les pastisseries. L’interlocutor que té la sort de coincidir amb ell no es cansarà mai d’escoltar-lo. Quan s’engresca, un corrent interminable de paraules brolla de la seva boca, fent gala d’una ironia personalíssima. El 2007 va guanyar el Premi Mallorca amb Ulisses II, la qual cosa li va permetre tenir tot el temps del món per dedicar-se a l’escriptura. I així continua, incansable, fins al finale.

Retrats fets per: Ignasi Mora

001
Masip, Josep M.

Vivim ara, sempre ara, amb la pedra o la feina ben feta.

002
Miró, Ferran

Els profetes, com a tals només els recorden.

003
Puig, Sílvia

Quan la vaig veure, l’Albert Villaró ja hi pensava el que jo ja no

004
Rofes, Pere

Encara amb ferro es podria reconstruir el món.

005
Suñé Cugat, Ester

Intriga que tot d’una vages a conèixer cinc persones amb qui conviuràs un cap de setmana. Un punt en la ratlla de la teua vida. Recorde que en sentir el nom d’Ester, vaig pensar Ester Suñé, la Fatarella, 1980, poeta i narradora. Podíem haver-nos contat la vida, intimar, compartir-nos. També reinventar-nos, per què no? Però se’ns esmunyen aquestes possibilitats als escriptors no expansius. Se m’obria una galeria de personatges per a farcir-los de biografies. Ester el dia de Nadal que va conèixer L. i el viatge a Escandinàvia. Ester descobreix l’origen de la seua família. Després, Ester agafa la melmelada i unta el pa com G. Ester travessa el sorprenent túnel de la ficció i s’escampa en molts punts en la ratlla de la teua vida.

Entrades del diccionari: Ignasi Mora

001
acatipatia

Troballa d’un inici atractiu per a una novel·la. Quan els nazis guanyaren aquella Guerra Mundial, la resistència no reparava gaire a qui disparava, ja que en tots els territoris conquistats els habitants s’havien fet alemanys.

002
animals del Priorat

Utorpeus del Priorat. Segons una troballa del professor Andreu Guifreu i Pandeu, els animals del Priorat no van evolucionar de manera canònica, sinó que, per un procés incomprensible fins a la data, ho feren en un temps breu, potser qüestió de setmanes.

003
anuncis classificats

Publicitats molt breus i normalment compostes només de paraules, a les quals hem hagut de recórrer per tal de fer viable econòmicament aquest projecte.

004
Barbro Shöfel

Pseudònim d’escriptora escandinava que consumeix entre tres-centes i quatre-centes ampolles del Priorat per tal d’escriure cada llibre. La resta de vins, ha declarat sovint a la premsa, no aconsegueixen inspirar-la.

005
casa rural

Com tot en la vida, n’hi ha de dues classes: de casa bona rural i de casa dolenta rural. El Perxe és una casa bona rural.

006
celler

1. On es fa el vi.
2. Al Priorat, indret on paga la pena passar una estona, ja que t’hi expliquen, com al celler de Jaume, mil coses sobre l’elaboració del vi i on pots comprar-ne als millors preus.

007
figuera

Abans, al Priorat, cada casa tenia la seua figuera. Les figues seques en mal estat se les menjaven els animals i les en bon estat, les persones.

008
fonda

Institució pública a Catalunya, on serveixen menjar i donen allotjament.

009
Fonda La Figuera

fonda la figuera

La senyora Maria Bartolomé Abelló ha vist ploure, nevar, caure un sol que trencava les pedres, mentre ella preparava la cuina més tradicional d’aquesta comarca: patates de festa major, crestes, arròs amb verdures i bacallà, escudella de pagès, pastís de bolets, orelletes, mostillo, codonyat... Obriren l’establiment el 9 d’agost de 1969, el seu pare, la seua mare i ella mateixa. Per si això fos poc la tieta, a la casa pairal, duia la fonda del poble.

010
futur

Normalment, espai de temps que vindrà, és a dir, com si diguérem no-res, perquè ja em diran vostès quin futur ens espera d’ací cent anys. Tanmateix, en aquesta obra tenim el futur assegurat, ja que ens llegiran en el futur i continuaran escrivint-hi uns altres que vindran darrere de nosaltres.

011
humor

La medecina més barata i amb menys efectes secundaris del mercat.

012
infància

L’edat més tendra i quan patim o gaudim més de la vida. Normalment, els escriptors que ens descriuen una infància dolorosa ho fan a la ciutat, sempre hostil per al dèbil, especialment en els internats de tota mena. En canvi, la vida en el camp resulta la delícia de les delícies. De tal manera que dos científics nord-americans han descobert que la vida en el camp permet perllongar la vida més que en la ciutat entre deu i dotze anys. Un argument més per a triar la vida camperola.

013
lectures al Priorat

Acció de llegir en indrets bells a l’aire lliure, als vespres de la primavera.

014
lletraferit -ida

Primmirat que creu que les paraules només es poden fer servir perquè l’aplaudesquen.

015
Moló

Personatge central del drama Els ganivets també moren de John Berly.

016
Nadal rural al Priorat

Grup de prioratins que treballen des de fa sis anys per tal de recuperar els rituals nadalencs a la comarca i seguint les passes del Costumari català de Joan Amades.

017
natura viva

La que es produeix en la nostra terra amb un murmuri de clarinet agut inicial a càrrec de l’enrenou dels teuladins que s’aixequen; una trompeta llumínica en forma de llenç de l’alba en progressiva ascensió fins que el sol esclata com un nadó allà on es parteix el cel i la terra; i un violí dolç que s’escola per les nostres venes i ens fa dir: bon dia! D’ací un parell d’hores, a esmorzar!

018
nina

Utorpeu del Priorat. Diuen que deien que havien dit que digueren que tota la història del vi al Priorat provenia d’una nena que va aparèixer xusclant un gra de raïm a la Figuera.

019
ninots d’escriptors

Grup de prioratins que treballen des de fa sis anys per tal de recuperar els rituals nadalencs a la comarca i seguint les passes del Costumari català de Joan Amades.

020
pa

Producte alimentari fet amb farina, aigua i rent, quan era considerat un bon mos.

021
paisatge

Obra d’art espontània que consisteix en uns quants elements naturals estratègicament situats.

022
paisatge de profit

Segons mestre Pla, un paisatge bell és un paisatge productiu. Perquè si a hom el soterren al Priorat, posem per cas, i per degoteig li arriba una gota de les vinyes tan esteses arreu de la comarca, es trobarà al paradís. No ressuscitaran un mort, les gotes, però li alegraran l’ànima.

023
paisatge mediterrani

Aquell que a base de bellesa humil i continguda resulta ser també el territori més habitable del planeta.

024
paraigua rosella

Paraigua de color de rosella que es llançarà al mercat del Priorat a partir del 2010.

025
pet

Pop. Embriaguesa o estat etílic que despreocupa i fins i tot fa distribuir pet-ons.

026
priorat

1. Monestir o casa religiosa regida per un prior.
2. Ofici o dignitat de prior o priora.
3. Vi d’alta graduació (de 14º a 19º), ric en taní, fi i relativament baix d’extracte sec.
4. Comarca del Principat de Catalunya, a la regió de Tarragona, amb 23 municipis i 9.319 habitants, la capital de la qual és Falset. El Priorat és una denominació que comprèn un territori geològic, un altre d’històric, un altre de DO (Priorat i Montsant) i un d’oficial.

027
rural

Formes de vida lligades a la terra i les estacions que estan desapareixent de manera accelerada i completa, sense rescatar-ne per al present i el futur la vida humana saludable i satisfactòria que sembla que proporcionaven.

028
sopar

1. Últim àpat del dia i, en alguns casos, el més copiós i suculent.

2. Temps de dejú, segons les darreres tendències de la roba estreta.

029
sopar engrescador

El que es va celebrar a la casa rural del Perxe del Molar (el Priorat), el 15 d’octubre del 2009, amb el qual s’encetava la I Trobada d’Escriptors que organitzava el Centre Quim Soler Literatura i Vi, i del qual va sorgir un esperit innovador que donà peu entre altres coses a aquesta enciclopèdia literària i oberta a tots els futurs.

030
truita amb suc

Plat més emblemàtic del Priorat, que a pesar del nom no consisteix en una truita surant en un suc.

031
últim-a habitant de la Terra, l’

El pànic escampat pels carrers, pels establiments públics i privats, per les vivendes; sense trompeteria celestial, ni tambors militars, quasi en silenci, l’enverinament i l’extinció del planeta Terra fa temps que es veu vindre. Però per aquesta vegada, l’últim habitant de la nostra terra acaba de nàixer a les 10.43 hores, a l’hospital de.Móra i li han posat de nom Júlia.

032
vi

El millor líquid per beure, que sana malalties desconegudes, agermana o uneix les persones, i fa llestos als més mentalment endarrerits.

Altres autors de l'edició 2009-2010